Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Blog

Vallejo Chipping Medium - zkušenost

První postřehy s užitím Chipping Media od Vallejo - prostředkem pro vytvoření Chippingu (odřenin, škrábanců – čipů/odštěpků). Přípravek vytvoří „separační“ vrstvu mezi jednotlivými vrstvami barvy, díky tomu můžeme vrchní vrstvu barvy „odmývat“, nebo škrábat a tím vytvářet dojem skutečného opotřebení materiálu.
blog

Chipping Medium

Art. 76.550

Uživatelská recenze

Milan Nes

 

Jedná se o přípravek pro vytvoření Chippingu (odřenin, škrábanců – čipů/odštěpků). Přípravek vytvoří „separační“ vrstvu mezi jednotlivými vrstvami barvy, díky tomu můžeme vrchní vrstvu barvy „odmývat“, nebo škrábat a tím vytvářet dojem skutečného opotřebení materiálu. Důležité je dodržet zásadu že vrchní barva musí být vždy akrylová – vodová, chipping medium totiž reaguje s vodou a tím umožňuje vrchní – již zaschlou barvu „odmývat“ z povrchu. Pokud bychom použili barvy syntetické, nebo agresivnějších "laquerů" chipping medium by nefungovalo a vrchní vrstva barvy by byla pevně spojená s vrstvami pod ní.

 

Co budeme potřebovat:   

-          Model v podkladní barvě

-          Chipping Medium

-          Vallejo ředidlo do pistole

-          Vallejo zpomalovač do pistole

-          Vallejo čistič (doporučuji, opravdu výborně vyčistí pistoli a nesmrdí)

-          Vrchní barvu – libovolný akryl (ne syntetiku)

-          Starší štětec pro míchání barvy v kalíšku pistole

-          Pistole optimálně s větší tryskou, používal jsem s 0,5 tryskou Tagore TG-130 N 0,50 mm

-          Vrchní lak pro ochranu chippovaných vrstev - použil jsem akrylový Vallejo - satin

 

0/ Příprava modelu

Pro Chipping je důležité vytvoření podkladní vrstvy, která bude po „vymývání“ vrchní vrstvy viditelná. Z důvodu testů bylo podkladní dřevo na modelu připraveno kombinací olejových a akrylových barev – důkladně vyschnutých. U olejů je doba schnutí i 3 a více dnů, nutno vždy ověřit.


 

1/ Nanesení Chipping Media

Chipping Medium je z výroby v hustotě cca pro použití na štětec, do pistole je nutné přípravek doředit, protože i při trysce 0,5 mm jej nebylo možné z pistole stříkat při libovolném tlaku.

Na internetu jsou doporučení ředit přípravek vodou a to v poměru 1 ku 1,25-2 ve prospěch vody. Protože osobně zastávám přesvědčení ředit vždy primárně ředidly výrobce, použil jsem shodného přístupu jako k barvám Vallejo a to používat zpomalovač schnutí a originálního ředidla do pistole.

Zde je jednoduchý trik, do prázdné pistole dáme několik kapek zpomalovače, dokud se nám ve žlábku u jehly nezačne zpomalovač objevovat, pak dáme cca 1 kapku zpomalovače na 5 kapek již připraveného – ředidlem naředěného Chipping media (ředil jsem jej cca 1 ku 1 s Vallejo ředidlo do pistole). Následně vše promícháme štětcem v kalíšku pistole. Na papír odstříkáváme samotný zpomalovač do chvíle, než z pistole začne vycházet Chipping Medium. Optimální tlak je kolem 1,2 Bar což je 17,4 PSI. Výrobce doporučuje nechat vrstvu Chipping media zaschnout minimálně 30 minut před nanášením další vrstvy barvy. Množství naneseného Chipping Medium ovlivňuje velikost chippů a snadnost odmývání barvy. Více vrstev media = snazší odmývání ale i větší části, po kterých barva jde dolů.


 

2/ Vrchní vrstva

Vrchní vrstvu nebo i vrstvy barev nanášíme na vyschlé Chipping Medium (dodržel jsem výrobcem doporučených 30 minut). Tato vrstva bude ta, kterou budeme z povrchu smývat nebo mechanicky – např. párátkem odstraňovat. V zásadě jsou důležité jen dva body a to, že vrchní barva musí být akrylová (jinak by chipping medium nefungovalo vůbec) a není žádoucí povrch vrchní barvou „utopit“ – je riziko, že by barva narušila vrstvu chipping media. Mohlo by se tak stát, že by vrchní vrstva nešla dolů. Stačí tedy vrchní vrstvu nanášet v řadě tenkých vrstev a nemáme se čeho obávat.

Na zobrazeném modelu bylo použito barev Vallejo, konkrétně zesvětlené RLM74 velmi světle šedou Vallejo 050 v poměru 3 ku 1.


 

3/ Vymývání povrchu

Začít vymývání můžeme po zaschnutí vrchní vrstvy. Vrchní vrstvu barvy „vymýváme“ z povrchu optimálně pomocí štětce s hrubším vlasem (na fotografii je štětec, který používám pro podobné aplikace, jedná se o starý štětec, který jsem u kořene zakápl vteřinovým lepidlem a po zaschnutí lepidla jej zkrátil na minimální délku chlupu, takto získáme opravdu „tvrdý“ štětec, který je ale stále ještě i poddajný) namočeným v obyčejné vodě nebo kartáčkem, případně párátkem. Výsledek je různý podle množství Chipping Media, které bylo naneseno v podkladní vrstvě – pokud byla nanesena tenká vrstva – je potřeba užít více vody a tlaku, pokud silnější, je potřeba postupovat opatrněji – stačí i menší množství vody nebo tlaku na vrchní vrstvu.


 

4/ Ochranný lak Vallejo Satin Varnish

Lze použít i jiný lak, ale vzhledem k tomu, že celý model byl stříkán barvami Vallejo ze sady Dunkelgrau German Dark Grey (svoji zkušenost s ní jsem popsal zde), jsem užil laku z této sady. Postup přípravy barev Vallejo je popsán v stejném blogu. Pro nanášení laků a primerů mám vyhrazenu pistoli s 0,5 tryskou Tagore TG-130 N 0,50 mm. Tlak opět shodný 1,2 baru a důležité nezapomenout na zpomalovač. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl, když byl povrch „nezaléván“ ale nanášel jsem lak po tenkých vrstvách. Lak pak má hloubku a je opravdu saténový. Tímto krokem máme tedy hotový, ochráněný podklad pro washe, oleje a další úpravy povrchů ….


 

Celkové zhodnocení

Přípravek umožní snadněji provádět techniku chippingu a to i na modelech v malých měřítkách. Proti znázorňování odřenin a opotřebení přímo malovaných štětcem nebo tupováním houbičkou umožní jemnější přechody a i menší „chippy“ dosažitelné i pro méně zkušené modeláře. Lze takto řešit i velké plochy a to velmi rychle a efektně. Jako chipping medium jsem dříve používal lak na vlasy, oproti němu umí chipping medium vytvořit hladší povrch separační vrstvy, aplikace media štětcem umožňuje řešit i jen některé malé předměty a aplikace pistolí umožňuje nanášet na obtížně přístupná místa v tenkých vrstvách bez rizika zalití povrchu. Navíce se člověk ušetří nepříjemného zjištění, že oblíbený lak na vlasy partnerky (který člověk ve vhodných příležitostech zabavoval) nově obsahuje flitry a nebo super tužící vrstvu, díky které jde z modelu dolů leda flexou s drátěným kartáčem ....