Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Blog

Jak na airbrush barvami Vallejo

Delší dobu jsem slyšel, že barvy Vallejo se nehodí do pistole, a že jsou vhodné jenom na štětec. Současně jsem ale viděl řadu top staveb ze zahraničí, stříkaných těmito barvami. Při jedné debatě s p. Kořínkem, mi bylo vysvětleno několik zásad, jak s nimi pracovat a světe div se - s výsledkem úplně prvního pokusu jsem byl velmi mile překvapen. O toto se tedy chci podělit i s Vámi. Na 1/72 modelu kořistní KV-1a užití sady Vallejo pro německou "pancéřovou šedou".
blog

Dunkelgrau German Dark Grey – Vallejo

Uživatelská recenze

Milan Nes

 

V této sadě nám Vallejo přináší set airbrush barev (řada „Model Air“ - do pistole / game color a modelcolor jsou štětcové), surfaceru a finálního laku pro klasické německé „šedivky“. Sada má posloužit pro kompletní modulaci barevnosti povrchu, stíny, prostě oživit model, který by jinak díky zmenšení proti předloze, při použití přesného odstínu původní barvy, vypadal jako „černá plastová kachnička“ – o čemž jsem se přesvědčil, když jsem stavěl svého prvního Němce v 1/48 a použil jsem přímo odstín „German Gray“ ….

 

Co budeme potřebovat:   

-          Model (nebo modelku)

-          Sadu Dunkelgrau German Dark Grey

-          Vallejo ředidlo do pistole

-          Vallejo zpomalovač do pistole

-          Vallejo čistič (doporučuji, opravdu výborně vyčistí pistoli a nesmrdí

-          Odmašťovadlo na model (osobně používám IPA = Isopropylalkohol – dále jen IPA, lze i technický líh, jarová voda – pozor nebrat jar s přísadami pro „hebké ruce“ – je „mastný“)

-          Starší štětec pro míchání barvy v kalíšku pistole

 

0/ Příprava modelu

Stejně jako u jakékoliv jiné barvy je důležitá příprava podkladu před surfacerem. Dlouhodobě se mi osvědčilo pro odmaštění a i zbavení se prachu užití IPA, který na hladké povrchy nanáším a stírám kusem bavlněné – chlupy nepouštějící látky a v nepřístupných místech, nebo místech kde by hrozilo poškození – v IPA namočeným zubním kartáčkem. Takto získáme odmaštěný a prachu-zbavený povrch.


 

1/ Příprava a práce s barvou

V případě barev Vallejo je opravdu důležité se řídit doporučeným postupem, se kterým mne podrobně seznámil p. Kořínek, za což mu velmi děkuji. Na zjištění optimálního naředění barvy pro pistole s tryskou 0,20 mm, je jednoduchý trik (platí jak pro barvy Vallejo Model Air, tak i jejich surfacer a lak). Dobře promíchanou barvu v lahvičce dáme do výšky cca 30cm (A-4 na výšku) a necháme dopadnout kapku na běžný papír do tiskárny. Vzniklá kapka by měla mít optimálně průměr od 11mm (pro plochy) – cca 16 mm (pro tenké linky atp.). Takto lze jednoduše kontrolovat, jak máme dobře naředěnou barvu. V případě nové barvy je velikost kapky nenaředěné barvy cca 9mm, což je odpovídající pro pistole s tryskou 0,40 mm. Pro hrubou základní představu - pokud doplníme originál 8ml lahvičku prakticky po okraj ředidlem – dostaneme se na základní naředění – kapka 11 mm.

Zároveň je důležité používat zpomalovač schnutí, vyhneme se tak zasychání barvy na trysce – jehle a i barva se výrazně lépe nanáší a je možné stříkat i jemné hádky.

Zde je jednoduchý trik, do prázdné pistole dáme několik kapek zpomalovače, dokud se nám ve žlábku u jehly nezačne zpomalovač objevovat, pak dáme cca 1 kapku zpomalovače na 5 kapek již připravené – ředidlem naředěné barvy (postup ředění podrobně v minulém odstavci). Nemusíme se obávat přeředění barvy zpomalovačem – oproti jiným barvám k tomu nejsou barvy Vallejo náchylné.

Následně vše promícháme štětcem v kalíšku pistole. Na papír odstříkáváme samotný zpomalovač do chvíle, než z pistole začne vycházet barva – v tu chvíli víme, že se jedná o již připravenou barvu se zpomalovačem pro finální použití na vlastní model. Během chvíle si tento postup člověk zažije a jde to pak relativně rychle.

U barev Vallejo model air se mi osvědčilo stříkat větší množství tenkých vrstev, barva se i tam dobře spojuje po vrstvách a vytváří pěkný, jednolitý povrch s velmi jemným pigmentem. Optimální tlak je kolem 1,2 Bar což je 17,4 PSI a nebo 0,12 MPa. Pro přepočty tlaků, pokud si stejně jako já nepamatujete poběr Bar x PSI) doporučuji jednoduché převodní kalkulačky na netu, člověk si pak v dílně může snadno zjistit přepočet, pokud nemá na regulaci zrovna jednotky v Barech.


 

 

2/ Surfacer – Surface Primer Vallejo 601

První je i v návodu k sadě uveden Surfacer. Ten naneseme na celý model pomocí většího množství tenkých vrstev. Velmi dobře se vzájemně spojují i bez zalití, které je v případě tohoto surfaceru nežádoucí. Tento primer umí dobře sjednotit celý povrch a je relativně odolný, i když nedosahuje pevnosti spojení lacquer barev.

Celkově vytváří surfacer hladký celistvý povrch na který velmi dobře chytají další barvy.


 

 

3/ Tmavě šedá s modrým nádechem – RLM 74 Vallejo 054

V této sadě je tato barva určena jako základní barevný podklad pro celý model a vytváří barvu s lehce modrým nádechem, který byl pro skutečné tanky v této kamufláži typický. Nanesl jsem ho na celý model a snažil jsem se o mírné zesvětlování (nanášením menšího množství vrstev) na části tanku, které byly ve skutečnosti nejvíce vystaveny světlu.


 

 

4/ Tmavá mořská šedá – Dark sea green 053

Pro první vrstvu modulace jsem použil tuto barvu, kterou jsem nastříkal na celý model pod úhlem cca 45° - tím vytvoříme první rozdělení povrchu a první vrstvu „stínů“ na modelu – kam se nedostane barva – tam se ve skutečnosti při běžném světle nedostane ani světlo.


 

 

5/ Tmavě Šedá – German Grey 52

V návodu je uvedeno že by se měla nyní použít tato barva. Dle mého názoru je ještě tmavší než předchozí a podle mne by se tedy měla použít před ní. Vzhledem k tomu že takto rozsáhlá modulace (do počtu barev) byla pro mne na modelu takto malého měřítka nepotřebná, rozhodl jsem se tuto barvu zcela vypustit. V případě modelu měřítka 1/35 bych ji již užil ale proti návodu před barvou 53.


 

 

6/ Velmi světle šedá

Nejsvětlejší barva určená opravdu na zvýraznění částí, které jsou nejvíce „na slunci“. Barvu jsem nanesl kolmo – pod úhlem 90° pouze na nejvíce exponované části – poklopy, kryty, průzory, horní část hlavně a motorové mřížky, lehce na středy větších panelů. Osobně se těším na další model ve větším měřítku, kde si zkusím více pohrát s možnostmi této sady.


 

 

7/ Ochranný lak

Na zalakování jsem užil lak připravený shodně s bodem 1. Pro nanášení laků a primerů mám vyhrazenu pistoli s 0,5 tryskou Tagore TG-130 N 0,50 mm. Tlak opět shodný 1,2 baru a důležité nezapomenout na zpomalovač. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl, když byl povrch „nezaléván“ ale nanášel jsem lak po tenkých vrstvách. Lak pak má hloubku a je opravdu saténový. Tímto krokem máme tedy hotový podklad pro obtisky, washe a další úpravy povrchů ….


 

 

Celkové zhodnocení

Hned z počátku bych chtěl uvést, že prezentovaný model je můj úplně první model techniky v měřítku 1/72, běžně lepím letadla a techniku pouze v 1/48 a tuto sadu jsem si cíleně vzal jako pomocníka pro test lepení techniky v menším měřítku. Osobně hodnotím, že sada byla opravdu dobrým pomocníkem a i technikář začátečník s ní dokáže udělat minimálně velmi dobře koukatelný model. Velká výhoda sady je jak v opravovatelnosti – prostě pokud dojde k nějaké nutnosti znovu opravit nějakou část modelu – jednoduše člověk vezme příslušnou lahvičku a provede opravu, tak v šetření času a opakovatelnosti výsledku – řada modelů ve vitríně vedle sebe v jedné kamufláži bude mít shodné odstíny.

 

+ jedna sada na kompletní provedení modelu v šedé kamufláži včetně laku a surfaceru

+ barvy mají jemný pigment, výbornou kryvost a dobře se s nimi pracuje, pokud se dodrží postupy doporučené výrobcem, nedochází k prášení ani zanášení trysky

+ barvy jsou prakticky zcela bez zápachu a to i včetně čističe

+ v případě potřeby dalších odstínů má Vallejo jednu z největších palet barev vůbec

- barvy se nehodí na štětec, opravdu pouze do pistole a na štětec leda v nutných případech na drobné detaily (toto ale platí pro prakticky všechny barvy určené speciálně do pistole)