Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Blog

Wash Síra Hobby - zkušenost

Zkušenost s "vodovým" washem od českého výrobce pana Bunce - Sira Hobby. Postup aplikace je trochu jiný než u ostatních výrobců, ale to přináší další možnosti a výsledky hodnotím jako zajímavé.
blog

Uživatelská recenze

Milan Nes

 

V rámci testu byl užit AW01 -Aqua wash – Tmavý, ale stejný princip a vlastnosti jsou i u ostatních (Neutrální, Pouštní, Černý, Na pásy a Světlý prach).

 

Použití washe nám umožní zvýraznit detaily, a to zejména spáry panelů, všechny vystupující nebo naopak zapuštěné prvky, nýty, vybavení techniky …
V případě tohoto produktu je možné jej užít i pro dotónovávání a různé další zvýrazňování kupříkladu bahna a bláta na technice.

 

Co budeme potřebovat:   

-          Sirahobby Aqua wash

-          Sirahobby ředidlo ST02

-          malý kulatý štětec (pro aplikaci washe)

-          štětec na aplikaci ředidla ST02 (netřeba se o štětec bát, ředidlo není agresivní)

-          uchošťoury – ideálně nepouštějící chlupy

 


 

0/ Příprava modelu

Výhoda této řady washů je to, že jsou zcela netečné k ostatním barvám-chemii.

Lze je aplikovat na akrylové barvy, syntetické barvy, oleje bez toho, aby došlo k jejich narušení (na nafoceném modelu byl aplikován wash přes hotové oleje, akrylové barvy Vallejo, pigmenty, akrylové barvy Tamiya a vše bez reakce – má to ale i svá úskalí, ale o tom až dále).

Je vhodné, aby model byl v matu nebo polomatu - pro lepší práci a aplikaci washů – což je výhoda proti výrobkům některých ostatních výrobců, kde je naopak potřeba mít podklad většinou v lesku – je tedy potřeba většinou zalakovávat povrch bezbarvým lakem, nebo musíme postupovat velmi pečlivě – aby bylo minimum zatečení do míst kde wash nechceme.

 


 

1/ Aplikace ředidla ST02

Tento krok bych chtěl zdůraznit. Pro aplikace této řady washů je naprosto bezpodmínečně nutné nejdříve povrch mírně zvlhčit přípravkem – ředidlem ST02 (alternativa i uváděná výrobcem je voda s několika kapkami jaru – testoval jsem oboje, ale doporučuji držet se originálního ředidla ST02 – měl jsem s ním lepší výsledky).

Nemusíme se bát – jedná se o ředidlo na silně vodní bázi a s ničím mi nereagovalo. Zvlhčení ředidlem má jediný účel a to vyrovnání povrchového pnutí, což umožní dokonalé zatékání Aqua washe.

 


 

2/ Aplikace Aqua washe

Aqua wash nanášíme do předem zvlhčeného povrchu (viz. předchozí bod) pomocí malého kulatého štětce.

K zapuštění plně postačuje lehký dotyk štětce do zvlhčeného místa. Není potřeba wash roztírat.

Vhodné je postupovat po menších částech – zvlhčíme ředidlem ST02 část, kam chceme aplikovat wash, a obratem do tohoto prostoru dáme wash. Ušetříme si tak případné nemilé překvapení, když bychom wash dali do místa, kde je již ředidlo zaschlé a museli jej rozmývat.

Na zcela suchý povrch by se wash mohl i doslova "zažrat" do povrchu a mohlo by se stát, že jej ani již z podkladu nedostaneme. Osvědčilo se mi v ruce mít dva štětce a střídavě tak aplikovat ředidlo a wash – práce jde pak lépe od ruky.

Množství washe jsem před aplikací korigoval, pokud to bylo potřeba, lehkým osušením štětce do papíru.

 


 

3/ Začištění

Po mírném zavadnutí můžeme přebytečný wash odstranit optimálně „uchošťourem“ – doporučuji ty, které nepouští chlupy.

Jedno důležité upozornění na závěr. Po zaschnutí se již velmi špatně dostává wash z povrchu. Možnost je technický benzín – ale ten lze použít jen na akryly, nebo zkusit rozpustit dlouhodobějším působením Sirahobby ředidla ST02.

Proto je důležité svědomitě zkontrolovat před zaschnutím kde wash máme, což ale dělám stejně i u jiných.

 


 

Celkové zhodnocení

Jedná se o kvalitní produkt, který při dodržení postupu doporučeného výrobcem funguje výborně a lze s ním snadno dosahovat různých efektů.

Velkou předností je to, že nereaguje s jinou chemií.

Vzhledem ke struktuře pigmentu ve washy a práci s ním jej doporučuji na techniku (k čemuž je i výrobcem určen), kde lze plně využít jeho předností.

Pro letadla se mi na klasické paneláže nejeví jako optimální.

 

Finální zhodnocení:

+ pro techniku vhodně zvolená paleta odstínů

+ na vodní bázi, nereaguje s jinou chemií, zcela bez zápachu

+ není potřeba připravovat povrch modelu před jeho aplikací (jen není vhodný tvrdě matný povrch)

- wash se po zaschnutí již jen těžce dostává z povrchu (na matu prakticky neodstranitelný), což může být někdy i (+)