Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Blog

Tmelení pomocí MR.FILLER

Moje zkušenost s tekutým tmelem od MR Paintu - MR.FILLER, který poslední rok používám jako v zásadě jediný tmel na malé a střední nerovnosti a na nepřístupná místa.
blog

 

MR.Paint Filler - tekutý tmel 30ml

Uživatelská recenze

Milan Nes

 

MR.Paint Filler je tmel „na štětec“ – tedy přímo z lahvičky aplikovatelný tekutý tmel.

Řadu let jsem používal známý japonský šedý tmel v tubě a střídavě s většími nebo menšími úspěchy bojoval s jeho propadáním a hlavně dlouhou dobou vytvrdnutí - než šel brousit nebo přerývat. Při hledání náhrady, mi byl doporučen Mr. Paint Filler.

Jeho velkou předností je právě rychlost vytvrdnutí (při opravách paneláže, po cca 2 hodinách, šel přebrousit a znovu narýt opravu) a snadnost aplikace - díky své tekutosti a „okamžité připravenosti“ k aplikaci z lahvičky. Zde je jen nutno připomenout - neprotřepávejte tmel, jako barvy MR.Paint, při tomto totiž dojde ke vzniku bublinek ve směsi s může dojít k propadání tmelu. Tmel důkladně promíchejte nejlépe párátkem, štětcem, špejlí, nebo špachtlí. Osobně používám párátko, protože pro některé rychlé akce lze i rovnou použít pro nanesení tmelu na model, když se člověk nechce zdržovat následným čištěním štětce.

 


 

Co budeme potřebovat:   

-          MR.Paint Filler

-          ředidlo MR. Thinner nebo Gunze Mr. Color Thinner nebo i Leveling (vymývání z povrchu, případně čištění nástrojů)

-          starší štětec nebo párátko na aplikaci

 


 

1/ Práce s přípravkem

Pro účely recenze jsem zkusil dvě odlišné aplikace, na které se podle mne Filler hodí nejlépe. První bylo rychlé vytmelení klasického spoje vzniklého slepením dvou půlek k sobě – v tomto případě kanonu a druhá oprava rytí s následným přerytím a současně i test vymývání tmelu ředidlem – ideální pro řešení obtížně průstupných míst (spoj trup – křídlo, chladič – křídlo, trup a VOP a další.

 

Povrch jsem v prvním případě zbrousil a následně aplikoval Filler. Pro přesné umístění se mi nejvíce osvědčil starší štětec. Není se potřeba bát o štětec, ředidlem (používal jsem Mr. Color Thinner) lze tmel vymýt jak z nástrojů – tak i případně z modelu. Po vytvrdnutí – stačily 2 hodiny – šel tmel brousit zcela bez problémů. Nepropadal se, držel výborně. Zkoušel jsem i tmelit velkou spáru, tam se ale propadá (jako každý tmel co znám – vyjma dvojsložkových).

 

 

Druhá aplikace pak byla oprava rytí. Opět po dvou hodinách nebyl problém nejen zbrousit, ale i přerýt. Zkoušel jsem i smývání tmelu ředidlem (opět Mr. Color Thinner) a naprosto bez problémů – choval se obdobně jako Tamiya.

 

 


 

Celkové zhodnocení

Přípravek mile překvapil, pracovalo se s ním dobře. Opravdu velmi rychle vytvrdl a hlavně lze snadno brousit a chová se podobně jako plast, tedy nevzniká problém při broušení různě odolných hmot. V malých spárách se nepropadá. Za mne doporučuji. Aktuálně jej používám již rok jako hlavní tmel, po čase lehce zhoustl, což ještě zlepšilo jeho používání. Jen je důležité, před použitím, nejdříve promíchat - neprotřepávat, ale ideálně kupříkladu narovnanou kancelářskou sponkou rozmíchat, aby se nevytvořili v lahvičce bublinky - pak by se pomhl po nanesení propadat.

 

+ velmi snadno se s ním pracuje, dobře se brousí

+ v rozumných spárách se nepropadá

+ lze vymývat ředidlem

+ lze aplikovat štětcem

+ rychle tvrdne

- ve velkých tl.se propadá (ale to každý tmel vyjma dvousložkových ala Miliput …)

 


 

Zaujala Vás recenze a chcete se také podílet na tvorbě podobných článků?

Napište nám na info@airbrushcentrum.cz a určitě se domluvíme.