Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Blog

Jak na maskování modelů

Moje zkušenost s chytrou gumou od MR.Paint, velmi dobrým pomocníkem pro maskování modelů.
blog

MR. Hyde - Masking Putty 80g

Uživatelská recenze

Milan Nes

MR. Hyde je maskovací přípravek – tvarovatelná „hmota“ pro opakované maskování ploch.

 


 

Co budeme potřebovat:

- Model který potřebujeme maskovat - MR. Hyde - Masking Putty 80g

- nůžky

- skalpel nebo jiný kulatý předmět

- párátka

- případně maskovací pásku

 


 

MR. Hyde je černý maskovací přípravek – tvarovatelná „guma“ na první pohled podobná k tomuto účelu hojně používané lepící hmotě „tack-it“, ale upravená pro potřeby modelářů.

Určitě se Vám už někdy stalo, že „tack-it“ strhl barvu, zreagoval s barvou (vytváří pak plochy jiného odstínu – obvykle tmavší), nebo pak nešel dostat z paneláže (což při jeho bílé barvě je opravdu radost budící), detailů nebo nějakého otvoru. Jednou se mi dokonce tack-it po delší době doslova zažral do barvy a jakoby se začat roztékat. Mr.Hyde těmito nešvary netrpí a navíce se s ním velmi dobře pracuje. Není tak lepivý a jde dobře řezat skalpelem i stříhat nůžkami. Osvědčilo se mi uválet si válečky, ty pak pomocí skalpelu rozválet na „placky“ a s těmi následně pracovat. Případně lze jej i řezat skalpelem a vytvořit si tak proužky. Maskoval jsem s ním i drobné prvky jako lampy a antény a vždy se mi podařilo gumu z prvků dostat bez jejich poničení.

 


 

1/ Práce s přípravkem

Pro účely recenze jsem zkusil dvě odlišné aplikace, na které se podle mne Mr.Hyde hodí nejlépe. První bylo rychlé vymaskování velkých ploch mezi geometricky přesnými maskami z maskovací pásky (na fotografiích lomená kamufláž). Díky velkému balení přípravku nebyl problém jej použít na maskování velkých ploch, které bych jinak složitě maskoval pomocí papírových pásek. I přes množství detailů se ze všech zákoutí maska bez problémů dostala a nikde nezanechala stopy, netrhala barvu ani ji nenarušovala a to byly použity relativně méně odolné barvy užity Vallejo Air. Jen jsem je nechal před aplikací masky důkladně „uschnout“ a to 24 hodin.

 

 


 

Druhá aplikace pak byla typická britská tříbarevná kamufláž z 2.světové. Díky tomu, že jde Mr.Hyde dobře dostávat z povrchu, jej bylo možné použít na kompletní vymaskování celých ploch, balení stačilo ještě s rezervou – šlo by vymaskovat určitě i 2 motorák v 1/48 bez problémů. Opět maska nezklamala, nikde nezanechala stopy ani neutrhla barvu a to jsem pro účely testu nechal podkladní barvu zaschnout jen 6 hodin, tentokráte se jednalo o barvy Mr.Paint.

 

 


 

Celkové zhodnocení

Přípravek mile překvapil, pracovalo se s ním dobře. Nezanechával po sobě stopy na barvě a jde velmi dobře sundat z povrchu. Nebyl problém gumu používat opakovaně, po čase na vzduchu neměnila svojí strukturu (zkoušeno několik dní). Za mne doporučuji.

 

+ velmi snadno se s ní pracuje a není problém si i uválet tenké „hádky“

+ nelepí se a nemá tendenci se trhat

+ opakovaně použitelná (po použití stačí prostě prohníst a použít pak znovu)

+ dá se střihat i řezat – nelepí se na nástroje

+ velikost balení 80g stačí i na kompletní vymaskování modelů velikosti 1/48 (pokud nestavíte Peacemakera )

- žádné problémy jsem neměl

 


 

Zaujala Vás recenze a chcete se také podílet na tvorbě podobných článků?

Napište nám na info@airbrushcentrum.cz a určitě se domluvíme.