Už jste vyzkoušeli Malou domů, zvýhodněné nákupy v celé řadě kategorií? Více informací

Airfix - A08110 - North American F-86F-40 Sabre 1:48


Skladem - odešleme do 3 dnů

%

AIRFIX
  • Vaše cena
  • Cena bez DPH:1 114.05
  • Běžná cena:
  • Kód výrobku:CFX-30-A08110
  • Dodavatel:AIRFIX
  • Značka:2. sv. válka

Model letadla ke slepení. Měřítko: 1:48; velikost: 23,9 cm; počet dílů: 156; obtížnost: 2.



Informace o originálu a modelu:

Letoun North American F-86 Sabre, který plně využil ukořistěné německé materiály z výzkumu aerodynamiky, je jedním z nejdůležitějších letounů rané éry proudových letadel. Mohl se pochlubit charakteristickým křídlem o šípu 35°, šesti kulomety ráže 12,7 mm umístěnými v přídi a také řadou konstrukčních filozofií, které vycházely z jeho slavného předchůdce s pístovým motorem. Sabre, skutečná letecká klasika, vstoupil do služby u amerického letectva v roce 1949 a ve své době byl nejrychlejším stíhacím letounem na světě.



Jeden z nejdůležitějších letounů rané éry proudových letadel North American F-86 Sabre představoval v mnoha ohledech proudovou verzi velmi úspěšného letounu P-51D Mustang z druhé světové války, přičemž při jeho vývoji byly zároveň plně využity ukořistěné německé materiály z aerodynamického výzkumu. Měl charakteristické šípové křídlo se sklonem 35 stupňů a také trojici kulometů ráže 12,7 mm na obou stranách přídě. Tento proudový stíhač zároveň sdílel mnoho konstrukčních prvků se svým slavným předchůdcem s pístovým motorem. V době, kdy v roce 1949 vstoupil do služby u amerického letectva, se North American F-86 Sabre mohl pochlubit nejen tím, že se stal prvním americkým stíhacím letounem s šípovým křídlem, ale také nejrychlejším stíhacím letounem na světě své doby, je tedy skutečnou leteckou klasikou.



Pozdější vývojová fáze klasického Sabru, varianta F-86F-40, byla nejvypilovanější denní stíhací verzí tohoto slavného letounu, neboť dostala řadu vylepšení, díky nimž se tento stroj udržel na špičce světové stíhací techniky. S novým motorem, který letounu dodával větší výkon, tato varianta znovu zavedla sloty na náběžné hraně křídla zvětšené v palcích o 6-3, což zvýšilo schopnosti letounu v leteckých soubojích a zároveň snížilo rychlost letounu při přistání na mnohem zvladatelnějších 200 km/h. Tyto úpravy se ukázaly být natolik úspěšné, že mnoho dřívějších variant Sabru bylo dodatečně modernizováno, aby také dostaly tyto nové prvky.



Během války v Koreji dosáhl Sabre působivého poměru vítězství a ztrát 10:1 a pomohl 40 americkým pilotům získat během tohoto konfliktu prestižní status leteckých es.



Doporučené barvy (Humbrol):





Detaily modelu:

Měřítko: 1:48

Délka: 23,9 cm

Šířka: 25 cm

Počet dílů: 156

Obtížnost: 2

Body Flying Hours: 3



Doporučeno pro děti od 8 let.



Upozornění: Nebezpečí udušení! Výrobek obsahuje malé části. NEVHODNÉ PRO DĚTI DO 3 LET!